Savjeti i uštede Upute Mjere opreza

Mjere za učinkovito i sigurno korištenje prirodnog plina

Prirodni plin je bez boje i mirisa no dodaje mu se odorant kako bi se osjetio u slobodnom prostoru.
Najčešće i najlakše je primijetiti istjecanje plina po mirisu dodanog odoranta koji je izrazito neugodan i podsjeća na miris pokvarenih jaja.

Istjecanje plina na dijelu plinske instalacije se može primijetiti i promatranjem plinomjera. Ako plinomjer pokazuje prisutnost potrošnje (brojčanik se okreće), a sva plinska trošila su ugašena, onda je to znak da postoji nekontrolirano istjecanje plina. Podzemno istjecanje plina se može primijetiti po uništenoj vegetaciji iznad mjesta istjecanja.

Prirodni plin nije otrovan, lakši je od zraka, lako zapaljiv i eksplozivan. Vrlo brzo razvija toplinu izgaranjem. Pri pravilnoj uporabi nema opasnosti no nepravilnim postupanjem s plinskim instalacijama, sustavom dimnjaka ili dovoda zraka može doći do gušenja, trovanja, požara i/ili eksplozije.

Redovita kontrola i održavanje elemenata plinskog sustava osigurava sigurnu opskrbu plinom.

Slijedeći navedene preporuke, provjerite postupate li ispravno s plinskim uređajima:

ATMOSFERSKA PLINSKA TROŠILA

Atmosferski bojler je uređaj koji zrak za izgaranje uzima iz prostora u kojemu je smješten, a dimni plinovi izlaze kroz dimnjak. Dobava zraka jedan je od temeljnih uvjeta za dobar rad atmosferskog bojlera, a kontrolu možete obaviti provjerom sljedećih elemenata:

Ventilacijski otvori na vratima kupaonice

U vratima prostorije u kojoj je ugrađen atmosferski bojler (većinom su to kupaonice) moraju biti ugrađeni ventilacijski otvori u gornji i donji dio vrata (2 x 150 cm2) da se osigura povoljna izmjena zraka potrebnog za izgaranje

Podrezana sva vrata u stanu

Sva vrata u stanu moraju biti podrezana u donjem dijelu 2 cm.

Ugrađena PVC stolarija

Ako je u stanu ugrađena PVC stolarija, na vanjskom zidu moraju biti ventilacijski otvori u gornjem i donjem dijelu zida (2 x 75 cm2). Naime, kako PVC stolarija ima stopostotno brtvljenje, nakon kraćeg vremena potroši se zrak u stanu, dolazi do podtlaka i mogućeg povrata dimnih plinova.

Uporaba ventilatora u kupaonici

Ventilator u kupaonici ne smije raditi u isto vrijeme kad i bojler, odnosno mora se isključiti jer radom ventilatora vrlo brzo se stvara podtlak u kupaonici.

Uporaba kuhinjske nape

Kuhinjska napa ne smije raditi u isto vrijeme kad i bojler jer djelovanje kuhinjske nape utječe na stvaranje podtlaka u stanu odnosno povrat dimnih plinova iz bojlera i dimnjaka. Ovlašteni serviseri bojlera mogu ugraditi posebne uređaje koji isključuju rad npr. kuhinjske nape i bojlera u isto vrijeme.

Mjere sigurnosti ukoliko se osjeti plin

Sustavnim održavanjem plinske instalacije i njezinih elemenata, preventivnim pregledima, redovitim servisiranjem, otklanjanjem eventualnih nedostataka i pridržavanjem uputa proizvođača također postižete veći stupanj učinkovitosti.